MTB-Arena

Pump Track – ”PT” - Teknikbanorna

Försommaren 2019 invigde vi vår Pump Track med en superhärlig hopplinje. Vi har tagit hjälp av en av Sveriges främsta banbyggare, Niklas Skogh, för att ta oss från ax till limpa. Don´t miss it!

För lista på våra nuvarande cyklar klicka här (PDF)

Farmors Flow Trail – 1,6 km lila och Farfars Tech Track 0,4 km - Teknikbanorna

Vi har även en s k Flow Trail och en s k Tech Track. Tillsammans med Pump Tracken så har vi ett komplett teknikområde som finns för att ni:

😊 ... vill kunna öva teknik av olika slag på liten yta. Det finns hopp, drops, berms, limpor, pumps, balansstockar, klackar, stenkista, slalom och hälle-berg längs Teknikbanan och vår Pump Track

😊 ... vill kunna cykla hela familjen på samma ställe och alla kan ändå cykla på sin nivå. Fart och spårval ökar på svårighetsgraden. Vi har haft 5-åringar på besök som tagit sig runt teknikbanan.

😊 Vill kunna skratta gott för det är helt enkelt jättekul att cykla hela familjen tillsammans!

Bergsleden - 3,3 km röd

(obs, färgerna på lederna hos oss har inte med svårighetsgrad att göra utan är för att skilja dem åt, den här är lättast)

Bergs Gård Trosa ligger nedanför den högplatå där samtliga leder går förutom Farmors Flow Trail, Farfars Tech Track, Pump Tracken och Havsleden. Bergsleden börjar på gården vid grinden mot kohagen, till vänster om Stora Ladan.

Du passerar först Pump Tracken och den inledande Mördarbacken, sedan fortsätter Bergsleden med motsolscykling. Bergsleden bjuder på fin cykling i storskogen och på hälleberget.

Väl uppe på Birgers Berg börjar sedan utförsåkningen längs ”Delikatessen”! Vi ber er en gång för alla att ta det nätt här och där på våra leder. Berg är stenhårt! Väl nere från berget kan du ta Traktorbacken ned till hagen och Bergs gård, eller vänster-höger och in på Södra loopen eller vänster-vänster och ge dig i kast med Berg-O-Dalbanans loop.

Norra loopen – 2,7 km tegelfärgad (ganska lätt)

Norra loopen börjar numera vid Birgers korsning och man börjar med en utförslöpa på hälleberget. Sen tar du dig upp och ner för den första av ”Three Peaks”. Efter det passar du på att njuta av att leden går genom storskogen. Efter ett tag bär det av över en viltåker innan loopen tar slut vid Birgers Korsning, dvs där loopen började 😊.

Vi kommer successivt att jobba med underlaget på Norra loopen för att göra den till en mestadels tekniskt enkel men samtidigt flowig loop. Ok på något ställe kanske du får leda cykeln om du vill ta det nätt. Redan nu är den tillsammans med Bergsleden tekniskt sett mindre krävande och passar därför också våra gäster som söker den typen av cykling.

Södra loopen - 1,3 km ljusblå (lite svårare)

Södra loopen börjar efter att du klarat av den inledande Mördarbacken och tagit av åt höger. Det är en härlig flack led som inleder cyklingen. Efter ett tag svänger du uppför ett litet berg och sen ner igen. Och så upp på nästa lilla bergkulle och så ner igen. Ja så där håller det på tills du till slut tar dig över två spänger. Efter andra spången viker du av vänster och tar dig uppför ett lite större bergsparti. Där fortsätter fantastisk cykling innan du är tillbaka på Bergsleden. Precis efter andra spången kan du istället vika av höger mot Havsleden om du vill prova den.

Havsleden 2.0 – 4,3 km svart (lite svårare)

Du når Havsledens start när du är längst borta på Bergsleden vid mobilmasten intill Källviksvägen eller genom att vika av höger direkt efter andra spången på Södra loopen.

Havsleden innehåller allt! Både berg som stupar brant, slingrande led, skogstraktorväg och snabb cykling på hälleberget. Tänk på att leden på ett par ställen har dubbelriktad trafik.

Längst bort finns en liten Miniloop och där kliver du av om du vill ner till havet. Där finns ett fint litet klippbad. Det går utmärkt att ta sig ett dopp för simkunniga. Eller så tar du med dig ostmackan och drickaflaskan ner till vattnet och bara njuter en stund! Solen når dit som bäst på förmiddagen.

Toppturen – 0,9 km rosa (lite svårare)

Det här är en liten men mycket läcker cykelled som når rastplatsen Bergstoppen. Det är riktigt fin cykling på berget som vetter mot gården. Ingången till Toppturen hittar du ett par hundra meter in på Södra loopen. Vid Bergstoppen finns en grillplats, i vår gårdsbutik har vi gårdens korvar till försäljning. För att komma till Pump Tracken tar du vänster innan grillplatsen och för att komma till övriga leder tar du istället höger. Men stanna först och njut en stund av utsikten från grillplatsen.

Bergsloopen 2.0 - 1,7 km gul (lite svårare)

Bergsloopen börjar intill det halvstora ”Jättekastet” vid fyrledsskorsningen längs Bergsleden, på väg mot mobilmasten. På kartan är det där Södra loopen övergår i Bergsloopen. Den börjar med att du hojar upp på en bergskam och sen håller andan nerför en brant. Den fortsätter genom skogen på en gammal skogstraktorväg, knixar sig uppför Birgers Berg innan du kastar dig nerför på en parallell led till Bergsleden och Berg-O-Dalbanan. Väl nere är Bergsloopen slut och du är åter på Bergsleden på toppen av Mördarbacken.

Djävulsklippans loop 2.0 – 1,6 km mossgrön (krävande)

På slalomspråk skulle Djävulsklippans loop betecknas som ”svart”. Den startar vid Birgers Korsning och är både trixig och knixig. Första hälften har två branta, svåra nedfarter och den första av dem är alltså själva Djävulsklippan. I norra änden är det återhämtning innan vi kommer till ”Westins omväg”. Det bär där av upp och nerför branta leden och ett mindre berg. Krävande, javisst! Men loopen är störtskön om du tar i, får fart och har lite jävlaranamma i dig 😊

Berg-O-Dalbanans loop 2.0 (BoD) – 6,4 km blå (mest mustig)

Berg-O-Dalbanans loop eller bara BoD är vår ”mustigaste” loop. Här har vi spunnit vidare på de bästa idéerna från alla övriga loopar. Extra roligt är att den här loopen har skapats i samarbete med några av våra återkommande MTB-gäster som fått ge namn åt go´bitarna!

Loopen ska innehålla allt våra marker kan ge och vi har gjort den lite längre. BoD-loopen flyter alltså på längs fin blåbärsled och någon snutt gammal skogstraktorväg i storskogen, den tar dig uppför hälleberg och kastar dig nerför de samma. Och så har vi spetsat med ”Dunder-Carlsson & Bloms Ser-pentin” som kastar sig utför en ravin, ”Peters Drop”, och mycket annat smått och gott. BoD vidareutvecklar vi hela tiden och näst på tur är ”Jonssons Pump-track-slinga”.

Alla leder och loopar i ett svep

Då och då får vi frågan ”I vilken ordning tar man lederna om man vill cykla alla i ett svep?”.
Jo, värm upp med Farfars Tech Track >>> sen Bergsleden (men cykla inte nedför mördarbacken i slutet) >>> Södra loopen till andra spången (3/4 av loopen) >>> Havsleden t o r till Hälsokällan >>> Prickad led tillbaka till sista tredjedelen av Södra loopen >>> första halvan av Bergsloopen fram till Birgers Kors-ning >>> Norra loopen >>> Djävulsklippans loop >>> Sista halvan av Bergsloopen >>> Berg-O-Dalbanan >>> 200 meter på Södra loopen, vik hö-ger på >>> Toppturen >>> sen ner till Pump Track-en >>> och så avslutar du med ett varv på Farmors Flowtrail. Puh!

Klicka på kartan för att ladda ner den i PDF-format.

Guidning och utbildningar

Vi har möjlighet att erbjuda dig professionell guidning eller utbildning genom vår samarbetsparner ”We Ride mtb”. De är utbildade MTB-ledare och kan våra leder och banor. De anpassar guidning och kurser för att er upplevelse ska blir perfekt. We Ride mtb håller även kurser för er som väljer att genomföra er konferens hos oss.

Strava och Trailforks

Vi har lagt upp alla enskilda leder som segment i Strava, vem vill inte vara Queen eller King of the mountain! Vi finns även på appen Trailforks.

Hyrcyklar för familjen

Vi har nya hyrcyklar som väntar på dig.

Ni kan se vår nuvarande lista på cyklar här.

Våra cyklar är gjorda för en smidig upplevelse. Ett exempel är Scott Scale 27.5+ med dämpare fram har fått mycket bra betyg i tester. Tack vare att de har sk plusdäck får du en skön upplevelse även om de inte har bakdämpare (vi har undvikit det för att du inte ska få problem med inställning av bakdämpare vilket tar ganska lång tid för att bli bra).

Priser

Bergs Gård är ett familjeföretag och för att utveckla och underhålla våra banor, leder och loopar för er besökare tar vi ut en spåravgift. Då ingår Teknik-bana, Flow trail, Pump Track, alla leder och loopar i skogen. Swicha till 123 023 24 21.

Vuxen – 60 kr/dag, 500 kr/år
Upp till 15 år - 30 kr/dag, 300 kr/år
Dusch 20 kr/person.

Guide
Läs mer här

Info för er som inte har cyklat på Bergs Gård MTB Arena tidigare och är nybörjare.

  • Använd alltid hjälm, platta gympaskor & tighta träningskläder. Ta gärna med cykelvattenflaska och varma fingervantar.
  • Viktigt att ha rätt storlek på cykel och höjd på sadeln.
  • Ta med er plåster och andra saker som kan behövas om ni skulle ramla och slå er.

Sitt på sadeln och ha ena pedalen längst ner, sätt hälen på pedalen. Sadeln är i rätt höjd med benet lätt böjt. Sadeln ska vara lite lägre än vid tex landsvägscykling. Det för att kunna flytta kroppen fram och bakåt för att lättare ta sig över hinder, bättre kurvtagning mm.

  • Börja med att cykla runt på gårdsplanen. Växla upp och ner och prova fram- och bakbroms tills det flyter. I skogen hinner ni inte tänka så mycket.
  • När ni har flyt, ta er till Farfars Tech track. Cykla igenom den några varv. Tänk på att det går lättare om ni har lätt växel och högt tempo på pedalerna. Tänk också på att sitta lätt i sadeln. Inför gupp och klackar, flytta tyngdpunkten fram och tillbaka så ni får flyt. Det sämsta kan man göra är att sitta still i sadeln och bara trampa. Och lär er att ha låg växel innan ni kommer till en uppförslut och måste ta i. VÄXLA INTE NÅR DET GÅR UPPFÖR OCH NI TAR I, DÅ RISKERAR NI ATT KEDJAN GÅR AV. Bättre att kliva av och tänka på det inför nästa brant.
  • Efter Farfars Tech Track så är det lämpligt att prova på pumptracken, farmors flowtrail eller Bergsleden: Bergsleden är den lättaste stigen i skogen.
  • Bergsleden är skyltad med röda B-skyltar. Ni kommer till den direkt efter att ni lämnat gården, och cyklat över åkern och förbi pump tracken, till mördarbacken. Den är brant. LÅG VÄXEL och se hur långt ni kommer. Sen är det bara att kliva av och leda cykeln uppför.
  • Väl förbi Mördarbacken så följer ni röda B-skyltarna och det kommer gå finfint även om ni såklart kommer inse att ni missat något litet men då provar ni igen.
  • När ni kommit runt Bergsleden så tar ni antingen den igen eller tar en titt på kartan och cyklar någon av de andra lederna. Tänk på att kolla på fotot på kartan först för där kan ni se vad vi skrivit om svårighetsgraden.

Ha en trevlig Mtb tur!

Bergs Gård Trosa

Bergs Gård Stora Huset 1
619 95 Västerljung

Telefon: 070-4954932
E-post: info@bergsgardtrosa.se


Mark & Bygg verksamhet samt MTB-leder Magnus 070-5126273
Rum, Bröllop, Konferens, Köttbod, Lantbruk samt Ekonomifrågor Frida 070-4954932