Bergsleden/ MTB-arena

BERGS GÅRDS MTB-ARENA

På markerna som hör till Bergs Gård Trosa har du utmärkta möjligheter att ge dig ut på mountainbike. Eller varför inte prova traillöpning eller helt enkelt vandra. På kartan ser du här- liga stigar, leder och loopar som utgår från gården och som vi sköter om och håller markerade.

Vi har delat upp och namngivit de olika lederna och vi beskriver dem kort här. Totalt är det knappt 14 km leder. Cyklar du tar det ca 1,5 timme om du är van. Men då tror vi att du är helt slut och kanske längtar efter bubbelbad på Bergs Gård Rum & Relax. Eller ett varv till 

Det finns utmärkta möjligheter att parkera bilen på Bergs Gård Trosa. Kör upp på gården och sväng ner till vänster om stora ladan och parkera på plattan. Tänk på att inte blockera portarna till gamla maskinhallen eller körvägar.

Bergs Gård har även B&B och försäljning av egenproducerade köttprodukter, och det är i prak- tiken oftast folk på plats som kan hjälpa dig till rätta men ring eller SMS gärna först om du är osäker.

Med de orden hälsar vi dig varmt välkommen till Bergs Gård och våra leder i skogen!

BERGSLEDEN - 3,3 KM RÖD

Bergs Gård Trosa ligger nedanför den hög- platå där samtliga leder förutom Havsleden går. Bergsleden börjar på gården vid grin- den mot kohagen till vänster om stora la- dan. Efter Mördarbacken fortsätter Bergsle- den med motsolscykling. Bergsledens bju- der fin gammal skogsväg, stigar och cykling uppför hälleberget innan delikatessen – utförsåkningen nerför Bergs Berg! Vi ber er en gång för alla att ta det nätt här och där på våra leder. Berget är stenhårt!


SÖDRA LOOPEN - 1,5 KM BLÅ

Södra loopen börjar efter Mördarbacken. Det är en härlig flack stig som inleder cyk- lingen. Efter ett tag svänger du uppför ett litet berg och sen ner igen. Och så upp på nästa lilla bergkulle och så ner igen. Ja så där håller det på tills du till slut tar dig över två spänger. Efter andra spången viker du av vänster och tar dig uppför ett lite större bergsparti. Där är det fantastisk cykling innan du är tillbaka på Bergsleden.


HAVSLEDEN - 3,5 KM SVART

Du når Havsledens start längst bort på Bergsleden vid Källviksvägen eller genom att vika av i slutet, direkt efter andra spången på Södra loopen. Havsleden inne- håller allt! Både berg som stupar brant, slingrande stigar och skogsvägar och snabb cykling på hälleberget. Längst bort finns en liten miniloop och där kliver du av om du vill ner till havet. Där finns ett fint litet klippbad. Det går utmärkt att ta sig ett dopp. Solen når bäst dit på förmiddagen.

Vill du hyra MTB? Kontakta Tobias Kjell www.mer-aktiv.se

BERGSLOOPEN - 1,7 KM GUL

Bergsloopen börjar vid en fyrstigskorsning längs Bergsleden där Södra Loopen över- går i Bergsloopen. Du cyklar upp på berg, slingrar fram på stigen, nerför ett stup, cyklar motsatt håll på Bergsleden i 50 me- ter, knixar dig uppför Bergs Berg innan du kastar dig nerför en parallell stig till Bergsle- den. Väl nere kan du ta vänster in på Bergs- leden eller höger in på Södra loopen.


NORRA LOOPEN - 2,0 KM BRUN

Norra loopen börjar som en avstickare på Bergsloopen. Den kommer ta dig upp och ner för ”Three Peaks”. Ta det nätt i nerfar- terna. Du kan undvika bergen genom att cykla på de prickade genvägarna som också är skyltade. Sedan slingrar du dig framåt på stigar i fin storskog. Passa på att njuta av storskogskänslan. Sen bär det av upp mot Bergs Berg där du kan välja mellan Bergsloopen, Bergsleden eller Dödskalle- klippans loop.


DJÄVULSKLIPPANS LOOP – 1,1 KM MOSSGRÖN

Det här är en liten loop som är helt ny. Den har markeringar men stigarna är så här i början lite otydligare. På slalomspråk skulle den betecknas som ”svart”. Den är både trixig och knixig, första hälften har två branta nedfarter och sista halvan går längs en blöt- sur, seg stig. Men det går såklart att cykla hela loopen för den som är stark och har lite jävlaranamma i sig!


BERGSTOPPEN – 100 METER FRÅN BERGSLEDEN

I slutet av den inledande branta Mördar- backen viker du av åt höger för att komma till Bergstoppen. Här finns det en grillplats och vi kan hjälpa till att fixa grillgrejor för er att ta med dit. Annars tror vi att du som är på väg hem från våra leder mår fin-fint av att bara stanna här en stund, summera dagens tur och titta ut!

Klicka på kartan för att ladda ner den i PDF-format.

Bergs Gård Trosa

Bergs Gård Stora Huset 1
610 75 Västerljung

Telefon: Frida 070-4954932 Magnus 070-5126273
E-post: info@bergsgardtrosa.se


Mark & Bygg verksamhet samt MTB-leder Magnus 070-5126273
Rum, Bröllop, Konferens, Köttbod, Lantbruk samt Ekonomifrågor Frida 070-4954932